Dinamikus megközelítés

A játékot felnőttként sem felejtjük el, legfeljebb keveset van rá módunk. Nekem különösen nagy élményt okoz, hogy nap, mint nap különböző játékokban vehetek részt. A gyerekek megtisztelnek azzal, hogy fantáziaviláguk részese lehetek játszótársként. Bizalmukba fogadnak és mindeközben figyelhetem, megismerhetem őket és segítségükre lehetek konfliktusaik, szorongásaik oldásában, megélésében.

A gyermekek számára az önkifejezés egyik legtermészetesebb eszköze a játék. Olyan ez nekik, mint a felnőtteknek a beszéd. Ezt használja fel a gyermekpszichológusok java része eszközként, hogy közelebb kerüljön a gyermek belső világához.

Az analitikusan orientált gyermekterápia, amivel dolgozom, a gyermekek játékának megfigyeléséből indul ki, és juttat el a szabad játéktevékenységen keresztül az adott gyermek megismeréséig, problémáinak megoldásáig.

Anya - csecsemőkonzultáció: nyugtalanság, alvási - elalvási zavarok, szoptatással, táplálással összefüggő nehézségek, hasfájás - sokszor előforduló csecsemőkori problémák, amiknek nincs orvosi magyarázata. Ezekben az esetekben lehetőség van a babával és mamával történő együttes találkozások segítségével rávilágítani kettejük kapcsolatára, és a kapcsolatban rejlő elhangolódásokra, amik a fent említett funkciózavarok pszichés hátterét adják. Ezek felismerése, az anya pszichés támogatása sokszor önmagában megoldja a problémát.

Tanácsadás szülőknek: előfordulhat, hogy szülőként elbizonytalanodunk, vagy csak szeretnénk más szempontokat is látni a gyermekünk fejlődésével kapcsolatban. Lehetőség van egyszeri, vagy akár néhány alkalmas szülő konzultációra is.

Gyermekpszichodráma: a gyermeki fantáziából táplálkozó és a gyermekek kreativitását igénylő, alkotó folyamat. 5-6 nagyjából egykorú gyermek - és az őket kísérő 2 csoportvezető - közös alkotásának eredményeként létrejövő csoportos pszichoterápiás módszer. A gyermekek az általuk kitalált meséken keresztül a "mintha" világába lépnek be, ami lehetőséget teremt az érzelmeik, konfliktusaik újraélésére, átértelmezésére és megoldására.